چین با چه روش‌هایی از ایالات متحده جاسوسی می‌کند؟

پکن از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۱ دست‌کم ۱۶۰ اقدام برای جاسوسی در آمریکا انجام داده است

بالن جاسوسی که قبل از سرنگونی بر فراز نقاط وسیعی از ایالات متحده پرواز کرد، احتمالا نشان‌دهنده آخرین تلاش چین برای جاسوسی از آمریکا است. نیویورک پست در گزارشی به این موضوع پرداخت که در سال‌های اخیر، علاوه بر این بالن، چندین رویداد وجود داشته‌اند که نشان می‌دهد پکن برای به دست آوردن اطلاعات درباره فناوری‌های نظامی و تجاری آمریکا از روش‌های متنوعی استفاده می‌کند.

اندیشکده مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی واشنگتن در سال ۲۰۲۱، از ۱۶۰ حادثه جاسوسی با منشا چین در ایالات متحده از سال ۲۰۰۰ فهرستی تهیه کرد. این فهرست نشان داد که ظاهرا فعالیت‌های شرورانه پکن در حال افزایش است. ۲۴ درصد تلاش‌های چین برای نفوذ و جاسوسی از ایالات متحده از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۹ بوده و ۷۶ درصد از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ رخ داده است.

این اندیشکده خاطرنشان کرد که چنین فهرستی نمی‌تواند تعداد واقعی تلاش‌های جاسوسی چین را نشان دهد. البته نکته قابل‌توجه اینجا است که از ۱۶۰ حادثه گزارش‌شده، ۸۹ مورد پس از به قدرت رسیدن شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری فعلی چین، روی داده‌اند.

در اینجا به برخی از روش‌هایی که چین به نفوذ در ایالات متحده از طریق آن‌ها متهم شده است، اشاره می‌شود.

هک کردن

وزارت دادگستری ایالات متحده در سال ۲۰۲۰، پنج شهروند چینی را به هک کردن شبکه‌های رایانه‌ای بیش از ۱۰۰ شرکت در ایالات متحده و جاهای دیگر متهم کرد. این هکرها به یک گروه حمله سایبری مرتبط دانسته شدند که زیرنظر حزب کمونیست چین فعالیت می‌کند.

دو سال پیش از آن نیز هکرهای چینی به سرقت نقشه‌های محرمانه یک موشک ضدکشتی مافوق صوت متهم شدند. این موشک در یک مرکز نیروی دریایی در نیوپورت در حال توسعه بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس برخی از اسناد افشاشده در سال ۲۰۱۵، هکرهای چینی به سرقت نقشه‌های جنگنده رادارگریز اف‌ــ۳۵ آمریکا هم متهم شده‌اند. با این حال هم پنتاگون و هم شرکت سازنده این جنگنده در آن زمان گفتند که در جریان این نفوذ، هیچ اطلاعات محرمانه‌ای درز نکرده است.

ماهواره‌ها

بر اساس گزارش نیروی هوایی آمریکا در سال ۲۰۱۹، چین تا مه ۲۰۱۸ بیش از ۱۲۰ ماهواره داشت که برای اهداف نظامی، غیرنظامی و تجاری دور زمین می‌چرخیدند. در این گزارش آمده است: «این ماهواره‌ها دسترسی به موقعیت رقبای منطقه‌ای چین (مانند هند و ژاپن) و نقاط حساس (مانند کره، تایوان و دریاهای چین شرقی و جنوبی) را فراهم می‌کنند.»

آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده همچنین گزارشی منتشر کرد که در آن اشاره شده بود چین در حال توسعه «عملیات ماهواره‌ای پیچیده‌تر با فناوری‌هایی با کاربرد دوگانه» است. در آن زمان هشدار داده شد که چین در پی دستیابی به فناوری «از هر راه ممکن» است.

ماموران مخفی

مایک پمپئو، وزیر خارجه وقت ایالات متحده، در سال ۲۰۲۰ اعلام کرد که کنسولگری چین در منهتن نیویورک مرکز اصلی برنامه جاسوسی پکن است. پمپئو در آن زمان گفت که آن‌ها درگیر فعالیت‌هایی‌اند که در آن، از مرز دیپلماسی عادی می‌گذرند و به حیطه‌ای که بیشتر شبیه کارهای جاسوسان است، وارد می‌شوند.

جیمز اولسون، رئیس سابق ضدجاسوسی سیا نیز در سال ۲۰۲۰ خبر داد که بیش از ۱۰۰ جاسوس چینی در یک شرکت فناوری فعالیت می‌کردند. اولسون با بیان اینکه «برنامه جاسوسی آن‌ها عظیم است»، تاکید کرد: «چین چندین جاسوس دارد که روی یک پروژه خاص کار می‌کنند. بنابراین یک عامل ممکن است در حال دریافت اطلاعات کوچکی باشد که بی‌اهمیت به نظر می‌رسد اما بخشی از یک برنامه بزرگ‌تر است.»

تله‌های رابطه‌ای

 تحقیقات موسسه آکسیوس در سال ۲۰۲۰ نشان داد که یک مظنون چینی به نام فانگ با سیاستمداران محلی و ملی در سراسر آمریکا، از جمله یکی از نمایندگان ایالات متحده به نام اریک سوالول، رابطه برقرار کرده است. آکسیوس در آن زمان اعلام کرد که فانگ که با نام کریستین نیش نیز شناخته می‌شد، یک جمع‌آوری‌کننده کمک‌های مالی برای سوالول بود و کارآموزی نیز در دفتر او مستقر کرده بود. این نماینده از کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان اخراج شد.

موسسه آکسیوس همچنین گزارش داد که این جاسوس چین با دست‌کم دو شهردار روابط جنسی یا عاشقانه داشته است. او به داشتن ارتباط جنسی با شهردار اوهایو در داخل خودرو نیز اشاره کرد که در آن زمان تحت‌نظر اف‌بی‌آی بود.

مجریان قانون

برخی مجریان قانون آمریکایی را یکی دیگر از روش‌های نفوذ و جاسوسی چین در ایالات متحده می‌دانند. در سال ۲۰۱۱، یکی از کارشناسان اف‌بی‌آی در حال سفر به اروپا بود که با مردی ملاقات کرد که خود را یک مقام دولتی چین معرفی کرد. این مقام آمریکایی در ازای سفرهای مجلل و پول نقد، برخی اطلاعات مهم سازمانی و عکس‌هایی از اسنادی را که با تلفن همراهش گرفته بود، به او منتقل کرد. او در سال ۲۰۱۵ در دام عملیات شناسایی افتاد.

در سال ۲۰۲۰، نیز پلیس نیویورک به جاسوسی از شهروندان تبتی‌ــ‌آمریکایی و انتقال اطلاعات به یک مسئول مستقر در کنسولگری چین در منهتن متهم شد.

مراکز علمی

ژنگدونگ چنگ، محقق و استاد ناسا در دانشگاه تگزاس، در سال ۲۰۲۰ به اتهام دریافت ۷۵۰ هزار دلار کمک مالی فدرال در حالی که وابستگی خود به دانشگاه صنعتی گوانگدونگ چین را مخفی کرده بود، دستگیر شد. اف‌بی‌آی او را متهم کرد که در «طرح ۱۰۰ استعداد» پکن برای استخدام استادان دانشگاه آمریکایی به منظور سرقت اطلاعات شرکت کرده است.

چین همچنین متهم شد که از طریق برنامه موسسه کنفوسیوس برای آموزش زبان، تاریخ و فرهنگ چینی به کالج‌ها و دانشگاه‌های آمریکا نفوذ کرده است. وزارت خارجه ایالات متحده در سال ۲۰۲۰، موسسه کنفوسیوس را به عنوان یک ماموریت خارجی از سوی چین معرفی کرد. پمپئو در آن زمان گفت: «موسسات کنفوسیوس از سوی جمهوری خلق چین و دستگاه تبلیغاتی حزب کمونیست این کشور تامین مالی می‌شوند.»

واشنگتن فری بیکن نیز بعدا گزارش داد که دانشگاه کلمبیا برای تاسیس موسسه کنفوسیوس یک میلیون دلار پذیرفته است.

بیشتر از جهان